Meriteatteri
Ohjelmisto

Ohjelmisto

Vienanmeri (2022)
Maailman meri (2017)

Lähtö-trilogia

Merimies, muija, kalamiehen koira (2013)
Laulu on meren laulu (2014)
Eikä merta enää ole (2015)

Lauluillat

Röölän laulu – lauluja kotisatamasta (2018)
Minun rakkaat rantani (2016)
Minun kuljeksiva elämäni (2015)

Koko perheen esitykset

Kapteeni Aalto ja Villi Silli (2016)


Vienanmeri

Valkiemeri
Белое море
– rajankäyntiä (2022)

Esitys tutkii Kainuun itäisyyttä, Suomen, Karjalan ja Venäjän rajapintaa, itää meidän, itää itsessämme. Se kutsuu matkalle rajan taa!

Esitys kulkee reppu selässä Kainuun itärajalle. Se soutaa Tuonen virtaa vankileirien saaristoon, köröttää Moskovaan mummolaan ja itkee kuin pihlaja rajan taakse kadonneita. Sillä onhan Suomi venäläinen! Ja Venäjä suomalainen! Ja oikeastaan koko kudelma nimeltä Suomi on kursittu kasaan karjalaisilta viedyillä runoilla.

Vienanmeri on rajapintojen mentaalihistorioita esiin maanittava humahus. Rajat ovat piirrettyjä ja kansakunnat kerrottuja, mutta ihminen ja karhu ovat kulkeneet aina.

käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
koreografia: Ari Numminen
lavastus: Markku Hernetkoski
pukusuunnittelu: Tiina Siltala
valosuunnittelu: Jukka Laukkanen
äänisuunnittelu: Juho Lukinmaa
videosuunnittelu: Topi Lindh
valokuvat: Ia Samoil

Näyttämöllä Perttu Hallikainen, Jukka Peltola, Maija Pihlajaoja, Tom Salminen, Heidi Syrjäkari, Satu Turunen ja Vera Veiskola.

Esityksessä puhutaan pääasiassa suomea, mutta myös karjalaa ja venäjää. Kantaesitys 26.2.2022 Kajaanin kaupunginteatterin Teatteritalossa. Esitys on Kajaanin kaupunginteatterin ja Meriteatterin yhteistuotanto.

 


Maailman meri

MAAILMAN MERI
– vesi on maailman muisti (2017)

Merivesi nousee nousemistaan. Tänä vuonna ei satanut lainkaan. Kerrotaanko tarinoita odottaessa, lauletaanko laulu? Haluatko tanssia kanssani?

Maailman meri on kuljeksiva esitys ihmisistä ja muista merestä elävistä. Se kertoo siitä, kuinka merta pitkin kulkee kaikki. Se on laulu kadonneista kaloista ja viimeisestä lautasta. Se on tarina muutoksesta luissamme.

Esitys etsii vesireittejä Itämereltä aina Intian valtamerelle asti.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Lavalla: Ella Mettänen, Hannes Mikkelsson, Jaakko Ohtonen ja Jussi-Pekka Parviainen
Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Äänisuunnittelu: Jussi-Pekka Parviainen
Lavastus: Marleena Halonen
Pukusuunnittelu ja rekvisiitta: Milla Järvinen
Valokuvat ja teaser: Mikko Kelloniemi
Graafinen suunnittelu: Antti Kekki
Tuotanto: Suvi Ahoniemi ja Tinni Torikka

Maailman meri sai ensi-iltansa 26.4.2017 Kulttuuritehdas Korjaamolla, Helsingissä. Sen jälkeen se nähtiin Röölässä kesällä 2017 ja Porissa Lainsuojattomat-teatterifestivaalilla syksyllä 2017.

Kuvat: Mikko Kelloniemi


Lähtö-trilogia

Meriteatterin esitykset Merimies, muija, kalamiehen koira (2013), Laulu on meren laulu (2014) ja Eikä merta enää ole (2015) muodostavat yhdessä Lähtö-trilogian.

Lähtö-trilogia on dokumenttiteatteria, jonka lähtökohtana ovat Röölän ja Rymättylän historia, paikallisten ihmisten elämäntarinat, esineet ja miljöö. Esityksissä yhdistyvät ilo ja suru, riemu ja murhe – ihmisen koko elämä.

Kukin trilogian osa on itsenäinen kokonaisuutensa, jota voi katsoa tuntematta sen aikaisempia osia.

merimiesmuijakalamiehenkoira2013

MERIMIES, MUIJA, KALAMIEHEN KOIRA
– merikabaree kaikille jotka lähtevät tai jäävät (2013)

“Varjele luoja ihmisen lasta, merimiehen muijaksi joutumasta, merimiehen muija ja kalamiehen koira ne yhressä rannalla ruikuttaa.”

Yksi unohti kaiken nähdessään laiturilla maleksivan merimiehen. Toinen unohtui maailman merille. Kolmas ei koskaan styyrannut laivaa aamu-usvaan. Merimies, muija, kalamiehen koira – kuka on kuka, kuka lähtee ja kuka jää?

Merimies, muija, kalamiehen koira aloitti Meriteatterin toiminnan ja Lähtö-trilogian kesällä 2013. Hilpeänhaikea merikabaree vie katsojat muassaan Meriteatterin ensimmäiselle sillinkalastusreissulle pohjoiselle Jäämerelle. Esitys kertoo Selmasta (Vera Veiskola), joka ei halunnut olla jäävä, Aaltosesta (Joel Mäkinen), tuosta suruttomasta seilorista sekä Reinosta (Antti Autio), heidän pojastaan, joka ei koskaan nähnyt merta. Merimies, muija, kalamiehen koira on esitys elämän riemusta, pelosta ja halusta. Siinä raikaa haitari ja maistuu suola. 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Joel Mäkinen ja Vera Veiskola
Valokuvat, julisteet, käsiohjelma: Anna Salmisalo
Kiertuetuotanto: Suvi Ahoniemi

Merimies, muija, kalamiehen koira esitettiin Röölässä yhteensä yhdeksän kertaa 3.7.-31.10.2013. Lisäksi se nähtiin Meriteatteri-festivaalilla 2016.

Esityskuvat: Tommi Vihko


lauluonmerenlaulu2014

LAULU ON MEREN LAULU
– lähdön ja paluun balladi (2014)

“On vain iltahetki kädet helmassa, ei ole mitään muuta.”

Yhdet karkaavat merille, toiset kaipaavat kaupunkiin, sillitehtaat muuttavat Ruotsiin ja kalat katoavat ties minne. Silti ihmiset palaavat satamaan, hyppäävät veneisiinsä ja ajavat merelle. Silti satamassa soivat laulut, menneet nykyiset ja tulevat. Sillä laulu on meren laulu.

Laulu on meren laulu on riemukkaanhaikea balladi Röölän sataman asukkaista ja heidän elämästään. Se on esitys pettävistä laitureista, rauhallisista ankkuripaikoista ja ikuisesta ikävästä kauneimpaan satamaan. Laulu on meren laulu kertoo sillitehtaan Lahjan (Marleena Halonen) ja Lempin (Vera Veiskola) elämästä ja ystävyydestä nuorista tytöistä aina vanhuuteen asti. Toinen mielii maailmalle, toinen tahtoo laiturin, mutta meri on arvaamaton. Mukana seilaavat myös messikalle Onni (Antti Autio), sillimies Jokke (Esa-Matti Smolander), försti Mikko Andersson (Jussi-Pekka Parviainen) ja Saukko-laivan hurja kapteeni, kapteeni Aalto (Hannes Mikkelsson). Laulu on meren laulu aloitti Meriteatterin kiertuetoiminnan. Esitys on kerännyt sekä kiitosta sekä kriitikoilta että katsojilta ympäri Suomea.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Marleena Halonen, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen, Esa-Matti Smolander ja Vera Veiskola
Kiertueversion valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Tuotanto: Aino-Marja Miettinen
Kiertuetuotanto: Suvi Ahoniemi
Valokuvat ja juliste: Vilma Vantola
Käsiohjelma: Monika Lindholm

Esityksiä nähtiin Röölän kotisatamassa 2014 yhteensä 14 kappaletta, minkä lisäksi se kiertänyt vuosina 2015-2016 myös Tampereen Teatteri Telakalla, Lahden Teatteri Vanha Jukossa, Helsingin Korjaamolla ja Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. Lisäksi se nähtiin myös Meriteatteri-festivaalilla 2016.

Katsomossa itkettää ja naurattaa. Yleisö ui nuottaan ja elää mukana myrskystä tyyneen. Anni Mikkelssonin teksti virtaa vapaana, mutta Meriteatterin vahva tulkinta kulkee myös eleissä ja ilmeissä. (…) Lopulta seikkailut on seikkailtu ja maailma palannut laidalleen. Meri on edelleen teatterin ympärillä sininen ja aava – ja minä olen tainut löytää kesän suosikkini.”
– 
Frida Maria Pessi TS 4.7.2014

”Harvoin on esitys näin väkevästi jaettu kokemus ja samaan aikaan taiteellisesti tinkimätön. Anni Mikkelssonin kädenjälki on ihailtavan kirkas. Nämä laulut soivat päässä yhä.”
– 
Jukka Kittilä TS 31.12.2014

Esityskuvat: Tommi Vihko


eikämertaenääole2015

 EIKÄ MERTA ENÄÄ OLE
– kotimatkan laulu (2015)

”Ei kukaan luvannut, se muista, et elämä ois haahkan untuvista.”

Maailma pauhaa oven takana: Eräät lähtevät merille, eivätkä palaa, pommikone lävistää saaristomaiseman ja kalat katoavat kaislikoista. Toisaalta maailma tuo hyvää, kun meren takaa saapuu rakastettu. Mutta mikä se on, joka lähestyy saarien takaa?

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu kertoo Tuulikista (Marleena Halonen), joka rakastaa tarinoita. Sekä Tyynestä (Vera Veiskola), jonka tarinat meri vei. Sekä sillinkalastajista ja seiloreista, tansseista ja kalareissuista, meren armosta ja armottomuudesta. Eikä merta enää ole laulaa Itämerestä, Jäämerestä, rantavedestä – ja hengen edestä. Entä koska täytyy antaa itselleen lähtökäsky?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Marleena Halonen, Mait Joorits, Jaakko Ohtonen ja Vera Veiskola
Musiikki: Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola
Kiertueversion valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Graafinen suunnittelu: Lauri-Matti Parppei
Valokuvat: Ilkka Saastamoinen
Tuotanto: Suvi Ahoniemi

Eikä merta enää ole nähtiin Röölässä yhteensä 18 kertaa 1.7.-1.8.2015. Vuonna 2016 se on kiertänyt myös Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa, Teatteri Telakalla Tampereella ja Tallinnan Von Krahl -teatterissa. Lisäksi se nähtiin myös Meriteatteri-festivaalilla 2016 ja Turun Linnateatterissa syyskuussa 2016.

Riehakas, haikea, syvä, rikas, hauska, pohdiskeleva. Muun muassa näillä sanoilla voi kuvata Meriteatterin uutta näytelmää, joka suruineen ja iloineen maistuu väkevästi elämältä. Niin tosi ja täyteläinen se on, että Jäämeren suolaisia pärskeitä saa katsojakin pyyhkiä poskeltaan.
– Mika Peltotalo, Rannikkoseutu, 3.7.2015

Meriteatteri löytää jotakin, jota kaikki taiteentekijät etsivät, mutta harvat löytävät. He osaavat luoda tunteen, jossa tuttu tuntuu vieraalta ja vieras tutulta.
– Pertti Julkunen, Demokraatti, 18.4.2016

Esityskuvat: Tommi Vihko


Lauluillat:

RÖÖLÄN LAULU
– lauluja kotisatamasta (2018)

MT-1

Meriteatteri palasi kesällä 2018 ankkuripaikkaansa Röölään laulukonsertilla Röölän laulu – lauluja kotisatamasta. Elokuisen sataman haikeudessa soivat Meriteatterin laulut niin esityksistä kuin niiden ulkopuolelta.

Konsertit kuultiin elokuussa 2018 kahdesti.

Konsertin työryhmä: Antti Autio, Anni Mikkelsson, Jaakko Ohtonen, Esa-Matti Smolander, Vera Veiskola.
Tuotanto: Tinni Torikka

MINUN RAKKAAT RANTANI
– uusia lauluja saaristosta (2016)

Minun rakkaat rantani - Meriteatteri

Minun rakkaat rantani – uusia lauluja saaristosta -konsertissa kuullaan meriteatterilaisten ja heidän ystäviensä säveltämiä ja sanoittamia kappaleita. Meriteatterin laulava ja soittava ensemble laulaa haikeita, riemukkaita, lohduttavia ja pakahduttavia lauluja niin Seilin saareen suljetuista naisista, kansainvälisistä seikkailijattarista kuin koti-ikävää potevista seiloreista.

Sävellykset: Antti Autio, Otto Grundström, Minja Koskela, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola
Sanoitukset: Antti Autio, Anni Mikkelsson, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola
Konsertin työryhmä: Antti Autio, Marleena Halonen, Mait Joorits, Ella Mettänen, Anni Mikkelsson, Hannes Mikkelsson, Viljam Mikkelsson, Jaakko Ohtonen, Jussi-Pekka Parviainen, Nadja Räikkä, Esa-Matti Smolander, Vera Veiskola
Tuotanto: Suvi Ahoniemi

Lauluilta sai ensiesityksensä Meriteatteri-festivaalilla heinäkuussa 2016.

MINUN KULJEKSIVA ELÄMÄNI
– uusia teatterilauluja (2015)

kuljeksiva elämäni

Minun kuljeksiva elämäni –lauluillassa kuullaan uuden sukupolven teatterilauluja. Laulut kertovat väkeviä tarinoita levottomista naisista, jotka seilaavat maailman meriä, joutuvat suljetuksi Seilin mielisairaalasaarelle ja lähtevät lipettiin aamun ensimmäisellä metrolla. Loppuuko haavan havina koskaan?

Sanoittaja Anni Mikkelsson ja säveltäjä Minja Koskela ovat tehneet yhdessä lauluja yli kymmenen vuotta. Näyttelijä-muusikko Vera Veiskolan ja Anni Mikkelssonin yhteistyö alkoi Meriteatterissa vuonna 2013. Lauluillassa kuullaan myös Nuori Hannes & Pastori -yhtyeen Hannes Mikkelssonin säveltämiä kappaleita. Koskelan ja Veiskolan lisäksi lauluillassa laulaa näyttelijä Ella Mettänen.
Sävellykset: Minja Koskela, Vera Veiskola ja Hannes Mikkelsson
Sanat: Anni Mikkelsson ja Minja Koskela
Lavalla: Ella Mettänen, Minja Koskela ja Vera Veiskola

Lauluilta sai ensi-iltansa Tampereen yliopiston Nätyn Monttu auki –iltamissa toukokuussa 2015. Elokuussa 2015 se nähtiin Ravintola Tilllikassa osana Tampereen Teatterikesän Encorebaana-ohjelmistoa. Esitys jatkaa kiertue-esityksenä.



Koko perheen esitykset:

KAPTEENI AALTO JA VILLI SILLI
– koko perheen meriseikkailu (2016)

Kapteeni Aalto ja Villi Silli

Meriteatterin ensimmäinen koko perheen esitys, Kapteeni Aalto ja Villi Silli, marssittaa lavalle Laulu on meren laulusta tutun Kapteeni Aallon, jonka kalareissu ei sujukaan suunnitelmien mukaan hänen kohdattuaan Villi Sillin. Kapteeni Aalto ja Villi Silli johdattavat koko perheen seikkailemaan Jäämeren suolaisissa tyrskyissä.

Kuka on maakrapu, kuka on kapu, syödäkö silli vai pelkkä tilli? Hyppää kapteenin paattiin, jos uskallat!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ella Mettänen ja Hannes Mikkelsson
Rooleissa: Ella Mettänen, Hannes Mikkelsson ja Viljam Mikkelsson
Lavastus: Marleena Halonen
Tuotanto: Suvi Ahoniemi

” – – Teos on lastenteatteria parhaimmillaan. Se on mielikuvituksellinen, hauska, katsojia luontevalla tavalla osallistava, kielellisesti rikas ja leikittelevä. Luonnon suojelemiseen kannustava ja yhteistyön voimaan uskova sanomakin esitetään niin valloittavalla tavalla, että myytyjä ovat lapsien lisäksi myös aikuiset.”
– 
Irmeli Haapanen, Turun Sanomat, 5.7.2016.