Meriteatteri on vuonna 2013 perustettu vapaa ammattiteatteri. Ryhmä koostuu teatterialan nuorista ammattilaisista. Meriteatteri tekee nykypäivän kansanteatteria. Se on väkevää teatteria, joka ei aliarvioi katsojaa. Teatteria, joka on helposti lähestyttävää ja josta katsoja löytää tarttumapintaa omaan elämäänsä. Teatteria, joka kertoo niitä tarinoita, joita ei ole kerrottu. Teatteria, joka etsii yhteyttä toisiin ihmisiin yli sukupolvi-, kansallisuus- ja kielirajojen. Teatteria, joka on tekijöilleen arvokasta ja tärkeää ja jonka työskentelyprosessin lähtökohtana on kollektiivisuus. Meriteatteri on juurevaa ja kokeilevaa. Meriteatteri on laitamilla ja keskiössä. Meriteatteri laulaa menneestä ja tulevasta.

Meriteatterin rakastettu Lähtö-trilogia muodostuu Merimies, muija, kalamiehen koira – (2013), Laulu on meren laulu – (2014) ja Eikä merta enää ole (2015) –esityksistä. Lähtö-trilogia pohjautuu Röölän sataman tarinoihin ja se käsittelee lähdön ja jäämisen teemoja itkettäen ja naurattaen. Esitykset ovat itsenäisiä teoksia, joita voi katsoa tuntematta aikaisempia osia.

Keväällä 2017 ensi-iltansa saaneen Maailman meren myötä Meriteatterin tarinat matkaavat Röölän satamasta aina Intian valtamerelle asti.

Meriteatterin kotiteatteri sijaitsee Naantalin Rymättylän Röölän satamassa. Teatteritila on rakennettu vanhaan kalavarastoon Silliperinnekeskus Dikselin kupeeseen. Teatterimme sijaitsee sisätiloissa, joten sade ja merituuli eivät haittaa esityksiä. Talvisin kierrämme Suomessa ja maailmalla. Meriteatterin voi nähdä muun muassa Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa, Teatteri Telakalla Tampereella, Tampereen Teatterissa ja Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla. Tiedotamme nettisivuillamme vierailuistamme.

ANTTI AUTIO (s.1990) valmistui Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2016. Autio on myös laulaja-lauluntekijä, jonka Antti Autio –yhtyeen debyyttialbumi “Minä tuon mukanani sateet” julkaistiin helmikuussa 2017. Autio on näytellyt ja säveltänyt Meriteatterissa ryhmän perustamisesta lähtien. Meriteatterin lisäksi Autio on näytellyt muun muassa Teatteri Takomossa ja Kolmas Tila -ryhmässä.

LAURA HALONEN (s.1991) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta vuonna 2016. Halonen on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa ja Teatteri Takomossa. Meriteatterissa hän on näytellyt vuodesta 2014 ja toiminut lavastajana mm. produktiossa “Kapteeni Aalto ja Villi Silli” vuonna 2016.

MAIT JOORITS (s.1985) on virolainen näyttelijä, joka valmistui Viron teatteri- ja musiikkiakatemiasta vuonna 2010. Joorits on työskennellyt muun muassa Rakveren teatterissa ja Viron draamateatterissa. Suomalaiselle yleisölle Joorits on tuttu Teatteri Vanhan Jukon, Teatteri Telakan ja Rakveren teatterin yhteistyöproduktiosta Petroskoi, jolle myönnettiin näyttömötaiteen valtionpalkinto vuonna 2013. Joorits on näytellyt Meriteatterissa vuodesta 2015.

JAAKKO OHTONEN (s.1989) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta vuonna 2015. Lukuvuoden 2014-2015 hän opiskeli The Royal Academy of Fine Artsissa (KASK) Belgian Gentissä. Valmistuttuaan Ohtonen on työskennellyt muun muassa Tampereen Teatterissa sekä useissa vapaissa ryhmissä. Meriteatterissa hän on näytellyt vuodesta 2015.

VERA VEISKOLA (s.1988) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta keväällä 2016. Hän on työskennellyt muun muassa Teatteri Telakalla, Teatteri Vanhassa Jukossa ja Joensuun kaupunginteatterissa. Tällä hetkellä Veiskola työskentelee Kajaanin kaupunginteatterissa. Meriteatterissa Veiskola on näytellyt ja säveltänyt ryhmän perustamisesta lähtien.

ANNI MIKKELSSON (s.1987) on käsikirjoittaja, ohjaaja, Meriteatterin perustaja ja taiteellinen johtaja. Meriteatterin lisäksi Mikkelsson on käsikirjoittanut ja ohjannut vapaalla teatteri- ja nykysirkuskentällä. Mikkelsson valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2016.

SUVI AHONIEMI (s.1989) työskentelee viestinnän suunnittelijana ja teatterituottajana. Hänellä on oma viestintätoimisto nimeltään Ulappa. Ahoniemi on koulutukseltaan restonomi ja humanististen tieteiden kandidaatti. Hän on toiminut Meriteatterin vastaavana tuottajana vuodesta 2015.

JUSSI-PEKKA PARVIAINEN (s.1987) valmistui teatteritaiteen maisteriksi ja näyttelijäksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta vuonna 2014. Parviainen on työskennellyt muun muassa Tampereen Teatterissa Teatteri Vanha Jukossa ja Teatteri Telakalla. Muusikkona Parviainen työskentelee yhtyeissä M ja Nuori Hannes & Pastori. Meriteatterissa Parviainen on säveltänyt ja näytellyt vuodesta 2013.

HANNES MIKKELSSON (s.1989) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta keväällä 2016. Mikkelsson on tehnyt paljon kokoperheen musiikkiteatteria sekä työskennellyt vapaissa ryhmissä, kuten Jalostamo-kollektiivissa ja Kolmas tila -ryhmässä. Kesällä 2016 sai Meriteatterissa ensi-iltansa Mikkelssonin ja Ella Mettäsen ohjaama ja näyttelemä koko perheen teatteriesitys “Kapteeni Aalto ja Villi Silli”.

ESA-MATTI SMOLANDER (s.1988) opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmassa. Smolander on näytellyt muun muassa Teatteri Vanhassa Jukossa ja Joensuun kaupunginteatterissa ja hän toimii myös Suomen taiteellisen metsäteatterin johtajana. Meriteatterissa Smolander on näytellyt vuodesta 2014.

JOEL MÄKINEN (s.1987) on näyttelijä ja muusikko, joka valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta keväällä 2015. Mäkinen on näytellyt mm. Kajaanin kaupunginteatterissa, Kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa ja toimii myös Pimeys-yhtyeen laulaja-kosketinsoittajana. Meriteatterin lavalla hänet nähtiin esityksessä “Merimies, muija, kalamiehen koira”.

NADJA RÄIKKÄ (s.1979) on valosuunnittelija ja skenografi, joka valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008. Hän on työskennellyt freelancerina vuodesta 1998 lähtien esittävien taiteiden ja musiikin parissa sekä Suomessa että ulkomailla. Räikkä on tehnyt taiteellista työtä sekä vapaiden ryhmien kanssa että laitosteatterissa. Tällä hetkellä hän toimii aktiivisesti muun muassa Kulttuuritalo Telakalla, Ruska Ensemblessä sekä Mette Ingvartsenin kanssa. Meriteatterissa Räikkä toimii valosuunnittelijana sekä teknisenä tuottajana.

ELLA METTÄNEN (s.1989) valmistui teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmasta keväällä 2016. Mettänen työskentelee tällä hetkellä mm. Tampereen teatterissa, ja on mukana vuodesta 2015 kiertäneessä kahden näyttelijän versiossa Anton Tšehovin Lokista. Lisäksi hän on vieraillut mm. Lahden ja Lappeenrannan kaupunginteattereissa ja Tampereen Työväen Teatterissa sekä tehnyt rooleja televisioon ja elokuvaan. Mettäsestä tuli Meriteatterin jäsen vuonna 2015.

VILJAM MIKKELSSON (s. 1999) on opiskellut vuodesta 2015 Tiirismaan lukion musiikkiluokalla Lahdessa. Mikkelsson on ollut mukana Meriteatterin toiminnassa alusta pitäen talkootyöläisenä. Lavalla hänet nähtiin ensi kertaa kesällä 2016 muusikkona esityksessä “Kapteeni Aalto ja Villi Silli”.

TINNI TORIKKA (s.1991) liittyi Meriteatterin miehistöön tuottajan roolissa vuonna 2016. Torikka on teatteritieteen maisterivaiheen opiskelija, joka tekee graduaan 80-luvun Ryhmäteatterista. Tällä hetkellä hän toimii myös Red Nose Companyssa. Torikka on erityisen kiinnostunut kansainvälisistä projekteista ja on opiskellut Berliinissä.

AINO-MARJA MIETTINEN (s.1987) on helsinkiläinen kulttuurituottaja, joka tällä hetkellä työskentelee Museokortin museokoordinaattorina. Miettinen tuotti Meriteatterin vuoden 2014 esityksen “Laulu on meren laulu” ja toimii edelleen teatterin taustajoukoissa.

Valokuvat: Tommi Vihko
Tinni Torikan kuva: Eppu Pastinen