Lähtö-trilogia
Lähtö-trilogia

Lähtö-trilogia

Meriteatterin esitykset Merimies, muija, kalamiehen koira (2013), Laulu on meren laulu (2014) ja Eikä merta enää ole (2015) muodostavat yhdessä Lähtö-trilogian.

Lähtö-trilogia on dokumenttiteatteria, jonka lähtökohtana ovat Röölän ja Rymättylän historia, paikallisten ihmisten elämäntarinat, esineet ja miljöö. Esityksissä yhdistyvät ilo ja suru, riemu ja murhe – ihmisen koko elämä.
Kukin trilogian osa on itsenäinen kokonaisuutensa, jota voi katsoa tuntematta sen aikaisempia osia.

 

merimiesmuijakalamiehenkoira2013

MERIMIES, MUIJA, KALAMIEHEN KOIRA
– merikabaree kaikille jotka lähtevät tai jäävät (2013)

Yksi unohti kaiken nähdessään laiturilla maleksivan merimiehen. Toinen unohtui maailman merille. Kolmas ei koskaan styyrannut laivaa aamu-usvaan. Merimies, muija, kalamiehen koira – kuka on kuka, kuka lähtee ja kuka jää?

Meriteatteri esitti Merimies, muija, kalamiehen koira -merikabareen Silliperinnekeskus Dikselissä Röölässä kesällä 2013. Hilpeänhaikeassa esityksessä lauletaan lähtemisestä ja jäämisestä, kaipauksesta merelle ja meriltä pois, pettymyksestä kalaonnen puuttuessa ja siitä riemusta, kun laiva vihdoin saapuu satamaan. Meriteatterin esitys on hakenut innoitustaan Röölän satamasta Islannin silliapajille seilanneen Saukko-laivaston sillinkalastusmatkoista. Esityksessä raikaa haitari ja maistuu suola.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Joel Mäkinen ja Vera Veiskola
Valokuvat, julisteet, käsiohjelma: Anna Salmisalo

Merimies, muija, kalamiehen koira esitettiin Röölässä yhteensä yhdeksän kertaa 3.7.-31.10.2013.

 

 

lauluonmerenlaulu2014

LAULU ON MEREN LAULU
– lähdön ja paluun balladi (2014)

“On vain iltahetki kädet helmassa, ei ole mitään muuta.”

Merta pitkin voi lähteä, karata ja palata. Mutta voimmeko koskaan todella lähteä?

Meriteatteri esitti kesällä 2014 Laulu on meren laulu –esityksen Silliperinnekeskus Dikselissä, Röölän satamassa. Riemukkaanhaikeassa balladissa yhdet karkaavat merille, toiset kaupunkiin, sillitehtaat Ruotsiin ja kalat ties minne. Silti ihmiset palaavat satamaan, hyppäävät veneisiinsä ja ajavat merelle. Silti satamassa soivat laulut, menneet nykyiset ja tulevat. Sillä laulu on meren laulu.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Laura Halonen, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen, Esa-Matti Smolander ja Vera Veiskola
Kiertueversion valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Tuotanto: Aino-Marja Miettinen
Valokuvat ja juliste: Vilma Vantola
Käsiohjelma: Monika Lindholm

Esityksiä nähtiin Röölän kotisatamassa yhteensä 14 kappaletta, minkä lisäksi se kiertänyt vuosina 2015-2016 myös Tampereen Teatteri Telakalla, Lahden Teatteri Vanha Jukossa, Helsingin Korjaamolla ja Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä.

 

eikämertaenääole2015

EIKÄ MERTA ENÄÄ OLE
– kotimatkan laulu (2015)

”Ei kukaan luvannut, se muista, et elämä ois haahkan untuvista.”

Maailma pauhaa oven takana: Eräät lähtevät merille, eivätkä palaa, pommikone lävistää saaristomaiseman ja kalat katoavat kaislikoista. Toisaalta maailma tuo hyvää, kun meren takaa saapuu rakastettu. Mutta mikä se on, joka lähestyy saarien takaa?

Eikä merta enää ole – kotimatkan laulu kertoo Tuulikista, joka rakastaa tarinoita. Sekä Tyynestä, jonka tarinat meri vei. Sekä sillinkalastajista ja seiloreista, tansseista ja kalareissuista, meren armosta ja armottomuudesta. Eikä merta enää ole laulaa Itämerestä, Jäämerestä, rantavedestä – ja hengen edestä. Entä koska täytyy antaa itselleen lähtökäsky?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Rooleissa: Antti Autio, Laura Halonen, Mait Joorits, Jaakko Ohtonen ja Vera Veiskola
Musiikki: Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola
Kiertueversion valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Graafinen suunnittelu: Lauri-Matti Parppei
Valokuvat: Ilkka Saastamoinen
Tuotanto: Suvi Ahoniemi

Eikä merta enää ole nähtiin Röölässä yhteensä 18 kertaa 1.7.-1.8.2015.

Huhtikuussa 2016 se nähtiin Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa ja Teatteri Telakalla Tampereella. Tulevia esityksiä on Meriteatteri-festivaalin lisäksi ainakin Tallinnan Von Krahl -teatterissa kesäkuussa ja Turun Linnateatterissa syyskuussa.